Cene u EUR Cene u DIN

Carina i porez na proizvode

Da li se plaća porez i carina?


MOLIMO VAS DA SE ZA PITANJA CARINE PROIZVODA OBRATITE NADLEŽNIM CARINSKIM ORGANIMA U VAŠOJ ZEMLJI, SAMO TAKO DOBIJATE 100% TAČNE ODGOVORE O CARINI KONKRETNOG PROIZVODA.

Plaća se samo cena proizvoda, cena transporta i dostave je BESPLATNA, proizvodi sa cenom većom od 50 EUR mogu biti ocarinjeni u vašoj zemlji i samim tim iznos carine dodat na cenu proizvoda prilikom dostave. Za carinske propise u vašoj zemlji raspitajte se kod nadležnih organa. Na primer u Srbiji proizvodi sa cenom nižom od 50EUR NE PODLEŽU carini i nećete imati nikakvih troškova carinjenja, Hrvatska na primer kao članica EU ne plaća carinu na naše proizvode bilo kog iznosa jer ih šaljemo iz zemlje EU - Engleske. ZA ZEMLJE Evropske Unije NE PLAĆA SE CARINA I PROIZVOD VAM STIŽE NA ADRESU BEZ DODATNIH TROŠKOVA!

VAŽNA NAPOMENA: UKOLIKO DOĐE DO ZADRŽAVANJA ROBE NA CARINI, TO VREME SE DODAJE NA VREME DOSTAVE VAŠEG PROZVODA, U ZAVISNOSTI OD ZEMLJE, PAKET NA CARINI MOŽE STAJATI SAMO JEDAN DAN ALI SE DEŠAVALO DA STOJI I  OKO 10 DANA, LEŽARINA TO JEST VREME KOJE PAKET BUDE NA CARINI SE NE PLAĆA.

Ukoliko iz našeg šopa naručujete robu u iznosu manjem od 50EUR uvozne dažbine to jest porez i carine po zakonu ne bi trebalo da bude, no mi ne možemo u potpunosti garantovati jer se dešavalo da carinici naplate otvaranje, to jest prepakivanje paketa (oko 100 dinara) ili PDV na paket to jest nekih 18% na vrednost celog paketa, opet napominjemo da se to većinom dešava za proizvode koji dolaze direktno iz Kine a ne na proizvode iz EU odakle mi šaljemo.


Inače zakon kaže sledeće:

DOMAĆI CARINSKI PROPISI 

SRBIJA:
Po domaćem zakonu moguće je naručivati i dobijati robu za sopstvene potrebe vrednosti do 50e ukoliko vam robu šalje kompanija ili do 70e ukoliko vam robu šalje fizičko lice.
NAPOMENA: Vrednost robe se računa kao Vrednost plaćene robe + Iznos poštarine.
Ukoliko vrednost robe pređe  dozvoljenu sumu, roba se carini, uglavnom po jedinstvenoj kamatnoj stopi od 10%. Prilikom carinjenja plaća se i porez od 18%.


Primer 1 (besplatna dostava):
Konkretno za Srbiju, proizvod sa cenom preko 50 EUR može biti zadržan izvesno vreme na carini i ako se to desi verovatno će mu biti dodata cena carinjenja i porez koji morate platiti poštaru pri dostavi. Visina carine i poreza u Srbiji je oko 20% na ukupnu cenu proizvoda. To za vas ukratko znači da ukoliko ste kupili proizvod u iznosu oko 100 EUR i paket bude zadržan izvesno vreme na carini pri dostavi morate platiti poštaru još oko 2000 dinara. Ukoliko ne bude zadržan na carini poštar će Vam dostaviti paket bez ikakvih dodatnih troškova. Celo vreme imaćete "tracking kod" za praćenje paketa i možete videti online na sajtu pošte gde se trenutno nalazi Vaš paket.


Primer 2: (bez carinjenja i besplatna dostava):
Ukoliko je vrednost robe manja od 50e, a poštarinu plaća sajt, nećete imati nikakve dodatne troškove već samo cenu robe.


Za Srbiju više informacija možete pogledati na linku uprave carina - http://www.carina.rs/cyr/PoslovnaZajednica/Stranice/CarinskaVrednostRobe.aspx ili pogledajte video klip gde o tome govori šef Carinske ispostave Pošta Beograd ispod:

 

HRVATSKA:

Hrvatska kao članica EU ne plaća carinu na naše proizvode jer ih šaljemo iz zemlje EU - Engleske.